Fülöp Attila: az elmúlt harminc év legfontosabb lépése a nagylétszámú szociális intézmények lakóházakkal való kiváltása

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerint az elmúlt harminc év legfontosabb lépése volt a fogyatékosságügy intézményi területén, amikor eldöntötték, hogy felszámolják a kommunizmus örökségét, és a nagy, 100-200 fős intézmények helyett 6-12 fős lakóotthonokat alakítanak ki.

Fülöp Attila szerdán Derecskén, a Jobb, mint az otthon! támogatott lakhatás Hajdú-Bihar vármegyében című projektátadó rendezvényen jelezte: jelenleg 4170 támogatott lakhatásban élő ember van Magyarországon, közülük több mint kétezren költözhettek lakóotthonba, mintegy 24 milliárd forintos beruházás eredményeként.
    

Hozzátette: a projekt folytatódik, jelenleg a Széchenyi 2020 program keretében további 16 milliárd forintból építenek civil és egyházi fenntartók az országban olyan családi házakat, amelyekben fogyatékossággal élő emberek lakhatását biztosítják.
    

Hajdú-Bihar négy településén, Derecske mellett Szerepen, Bárándon és Püspökladányban két tucat olyan lakóépület, illetve szolgáltató központ épült meg, amely a fogyatékossággal élő pszichiátriai, vagy szenvedély-betegek nappali foglalkoztatását és lakhatását szolgálja - mutatott rá Fülöp Attila, megjegyezve, hogy a vármegyében ezzel 249 rájuk bízott ember élete változott meg.
    

Az államtitkár azt mondta, ez a lakhatási forma egyrészt segíti az önálló életet, másrészt közös tanulás a helyi lakossággal, hogy fogadják el őket a szomszédok, nem kell félni attól, aki fogyatékkal él, valamiben támogatásra szorul.
    

Rácz Anikó, a település független polgármestere jelezte: évtizedek óta működik a városukban "tartós bentlakásos intézmény", az ellátottak életében nagy változást jelentettek a lakóotthonok, amelyekkel egyrészt új munkahelyeket teremtettek, másrészt segítik a gondozottak önálló életét.
    

Személyes megjegyzésként hozzátette: lakóházuk mellett is épült egy lakóotthon fogyatékkal élőknek, akikkel nagyon jó szomszédi viszonyt ápolnak.
    

Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője méltatta a lakóotthonokban dolgozók munkáját, amihez nagyfokú türelem, kitartás, empátia kell. Jó iránynak nevezte, hogy a kormány fokozott figyelmet fordít ezekre az emberekre, akinek az elhelyezésére 2,2 milliárd forintot fordítottak a projekt keretében Hajdú-Biharban.


kép forrás: facebook.com

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2023.08.31. 15 óra 46 perc
Forrás: MTI
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu