A mániás depresszió és a művészi hajlam

Sokan mondják azt a bipolaritásról, hogy átok és nincs semmilyen áldásos hatása, azonban ez egy hatalmas tévedés. Sok híres ember küzdött ugyanezzel, köztük Bonaparte Napóleon, aki győztes csatáit sorra vívta, Winston Churchill angol miniszterelnök, valamint a magyarokhoz is kitérvén egyik leghíresebb költőnk, Ady Endre is. Ebben szenvedett még Amy Winehouse énekesnő, valamint Vincent Van Gogh festőművész is.

Sokan a kreativitást és az őrületet nem tudják megkülönböztetni egymástól. Számomra a pszichózis egy olyan állapot, amivel olyan társadalmi normákat döntünk meg, melyet senki nem tolerál és veszélyesek vagyunk, mind önmagunkra, mind másokra. 

A művészethez kell egyfajta mánia, ugyanis ha a költő depresszióját megszüntetik, megsemmisítik művészi hajlamát, és megfosztják alkotói szabadságától. Így történt ez a Borderline-os József Attilával, aki 1905-ben látta meg a napvilágot, és rövid élete során olyan műveket alkotott, melyekre még ma is szívesen emlékezünk, de amint elkezdték őt kezelni pszichoanalízissel zsenialitása is más irányt vett. 1937-ben sajnos depressziója elhatalmasodott rajta és Balatonszárszón a vonat elé vette magát. 


Amy Winehouse énekesnővel a drogok és az alkohol végzett, utolsó napjaiban már kevésbé volt aktív, és már nem ugyanaz az ember volt, mint a drogok és alkoholos mámor pillatanaiban. Winston Churhcill angol miniszterelnök, aki maradandót alkotott a politikai pályafutása során pedig igen csak imádta a Whiskey-t, nyakra-főre azt itta, és később nem vezetett jóhoz, mert ezen felül szivarozott is, és a kettőt együtt nem tolerálta a szervezete. 


Minden költőnk, írónk, színészünk, valamint hírességeink, akikre büszkék vagyunk, sokat szenvedetek ugyan, de olyan komoly döntéseket vagy éppen életműveket hoztak létre, mely mindannyiunk számára hasznos szellemi adalék. 

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: B.Zsu861
Feltölés időpontja: 2020.01.26. 23 óra 55 perc
Forrás: Bipoláris világ
Kép forrás:

1. kép: pixabay.com





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu