Mentális egészség

"Az egészség a teljes fizikális, mentális és szociális jóllét állapota, nem pedig pusztán a betegségek és bántalmak hiánya."

fontoslehet.hu

Ámbár a meghatározást több kritika is érheti - hiszen nem mindig érezzük magunkat igazán a teljes jólét, illetve jóllét állapotában, a WHO 1948-as definíciójának pozitívuma, hogy magában hordozza az egészség holisztikus megfogalmazásának csíráját, ugyanis a biológiai mellett elismeri a szociális és lelki faktorok szerepét is.

A mentális egészség a WHO meghatározása szerint:

"a jóllét olyan foka, amelyen az egyén megvalósítja képességeit, meg tud küzdeni az élet mindennapos nehézségeivel, eredménnyel és gyümölcsözően képes dolgozni, valamint hozzá tud járulni saját közösségéhez.?

Az ember mentális állapotát több összetevő, így a biológiai (genetikai, nemi), egyéni (személyes tapasztalatok), családi és szociális (társadalmi támogatás), illetve gazdasági és környezeti (társadalmi helyzet és életkörülmények) szempontok határozzák meg:

 A mentális egészség fogalomkörébe tartozik, hogy milyen forrásokból szerezzük információinkat, hogyan használjuk fel azokat az egészségünket érintő tevékenységünkben és döntéseinkben.

Az érzelmi egészség azzal kapcsolatos, hogy milyen mértékben vagyunk képesek kifejezni érzelmeinket, mennyire értjük meg saját érzéseinket és másokéit.

A személyiséggel kapcsolatos egészség arra vonatkozik, hogy milyen embernek látjuk magunkat, mit szeretnénk elérni, milyen az értékrendünk, mik a céljaink, és hogyan képzeljük el, illetve valósítjuk meg önmagunkat.

A társadalmi egészség körébe tartozik, ahogyan magunkat, mint egyéneket látjuk, ahogyan a társadalom tagjaival együttműködünk, és hogy milyenek emberi kapcsolataink, viszonyaink.

A spirituális egészség létfontosságú az általános egészség szempontjából, mert integrálja az egészség többi dimenzióját. Lényege abban fejeződik ki, hogy mi érdekel bennünket mélyen, és hogyan viszonyulunk a dolgokhoz.

A magyar nyelvben csak egy hang a különbség - a jólét mégsem keverendő össze a jólléttel. A jólét az anyagi javak és a sikeresség mércéje, a jóllét viszont ennél több, összetettebb, hiszen egy nagyon szubjektív elemet is tartalmaz: nevezetesen az egyén boldogságát, elégedettségét az életével. Ha arról kérdezzük az embereket, mi az, ami igazán fontos az életükben, akkor a legtöbben a boldogságot jelölik meg a lehetséges válaszok közül. Saját és családtagjaink boldogsága előbbre való az egészségnél és az anyagi javaknál.

Az értékrendszerünkből adódó értékítéletek alapján hozzuk meg életvitelünkre vonatkozó döntéseinket. Ezért egészségesen élni nem egyenlő azzal, hogy az egészséget, mint értéket önmagában elfogadjuk. Az egészséges életvitel sokkal inkább azon az értékrendszeren alapul, amellyel a bennünket körülvevő világhoz viszonyulunk.

Az életmód-változtatást fontos kiegészíteni az érzelmi "kezeléssel? is, melynek célja a lelki kondíciónk, magabiztosságunk, helyes önértékelésünk és identitásuk kialakítása, hogy átélhessük a "képes vagyok?, "értékes vagyok? önmagamban, önmagamért érzést.




forrás: fontoslehet.hu
képforrás: fontoslehet.hu
 

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2016.11.20. 0 óra 27 perc
Forrás: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu