Meghalt Lux Elvira szexuálpszichológus

A legnevesebb magyar szexuálpszichológus józsefvárosi otthonában hunyt el. 87 éves korában, szerdán elhunyt Lux Elvira szexuálpszichológus, a Magyar Szexológiai Társaság elnöke.

Lux Elvira - HVG

Lux Elvira élete igen kalandosan alakult: az egri Angolkisasszonyoknál végezte a középiskolát, de édesanyja távollétében egy teherautón Budapestre szökött, az orvosi egyetemre. Népi kollégista volt, ott azonban nem tudott megszokni. Eltávolították - mesélte el a Hegyvidéknek adott életrajzi interjújában.


Az egyetem elvégzése után Szentágothai János tanítványa lett, patkányok agyából készített metszeteket. Zavarta azonban, hogy csapnivalóan rossz produktumok kerültek ki a keze alól, és szeretett volna a továbbiaknak az aggyal nem mint szervvel foglalkozni. Jobban érdekelte a psziché, akkoriban azonban a SOTE-n még nem volt ilyen szak. Az ELTE-n viszont röviddel azelőtt Kardos Lajos professzor vezetésével indult ilyen képzés.


A második diploma megszerzése után az I. sz számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikára került, ahol elsőként alkalmaztak pszichológust nőgyógyászati esetek megoldásában. Első könyvét Antoni Ferenc rektor inspirálásra írta meg, ezt számos további követte. A szakmai publikációk mellett jelentősek a népszerű, ismeretterjesztő munkái is.


Férje, Kohler Gyula közgazdász 2013-ban halt meg. Lux Elvira baráti társaságához tartozott többek között: Mándy Iván, Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Hernádi Gyula, Jancsó Miklós, Lator László.
A hvg.hu-nak 2007-ben egy érdekes, bár régi történettel világította meg a szexuális felvilágosítás nehézségeit, amiről 1973-ban iskolaigazgatók körében szerzett tapasztalatot.


Tanítványa, Rusz Edit ezekkel a szavakkal búcsúzott Lux Elvirától a Facebookon:
"Szomorú szívvel tudatom azoknak, akik ismertek, hogy ma meghalt szeretett mesterem, Dr. Lux Elvira, aki elindította szakmai identitásomat! A jó Isten legyen vele! Nyugodjék békében! Szeretettel gondolok rá, amíg erre lehetőséget ad életem!"


forrás: HVG

Támogasd az oldalt: https://www.patreon.com/bipolarisvilag



Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel!






Tetszik az oldal?




Feltöltő: Korcz Attila
Feltölés időpontja: 2016.07.20. 0 óra 11 perc
Módosítás időpontja: 2016.07.20. 0 óra 11 perc

Forrás: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag
Kép forrás:

1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag





Partner linkek:

Több, mint HACCP: tobbminthaccp.hu

Ne kertelj, kertész vállalkozás:nekertelj.hu